Opmaak nieuwsbrief in Microsoft Word?

Inkomende post

Word is niet de ideale tool om layouts te maken

Het gebruik van Microsoft Word om een document op te maken en vervolgens op te slaan als html bestand levert teleurstellende resultaten op. Word produceert een enorme brei aan opmaakcodes en optimaliseert vooral voor Microsoft-programma's zoals Internet Explorer en Outlook. De weergave in andere programma's is minder goed.
Spamfilters bekijken mailtjes die met Word of een ander Office-product zijn gemaakt extra argwanend.

Word is een tekstverwerker en geen opmaakprogramma. U krijgt betere resultaten met een html-editor zoals DreamWeaver.
Maar.... html-editors zijn gemaakt voor normale webpagina's. Nieuwsbrieven gebruiken weliswaar ook html voor de weergave, maar e-mailprogramma's zijn minder geavanceerd dan browsers.
Niet alle technieken kunnen worden gebruikt vanwege mogelijke gevaren voor virussen en andere ongewenste toepassingen. E-mailprogramma's verschillen onderling, ook de diverse uitvoeringen van Outlook. Outlook Office heeft vanaf versie 2007 zelfs meer beperkingen t.o.v. vorige versies. E.e.a. hangt van uw doelgroep(en) af; wanneer u geen zakelijke lezers bedient dan is een weergave in Outlook Office minder van belang dan wanneer u zich uitsluitend op bedrijven richt.

Feitelijk is kennis van de verschillen in e-mailprogramma's en online webmail diensten onontbeerlijk. Het is belangrijk om elke nieuwsbrief te testen in deze verschillende programma's. Het testen is mede belangrijk omdat diensten zoals Outlook, Hotmail en GMail regelmatig hun functionaliteiten aanpassen, wat gevolgen kan hebben voor opmaak van e-mail en nieuwsbrieven.

Het bovenstaande hoeft geen beperking te betekenen voor de vormgeving van uw html nieuwsbrieven. Het opmaken van e-mail of nieuwsbrieven is een vak apart, niet elke webdesigner verstaat deze kunst.
Een alternatief is het laten maken van een template. Het resultaat is een raamwerk in uw huisstijl waarin u alleen de juiste tekst en afbeeldingen plaatst. De vormgeving ligt vast. U kunt zich volledig concentreren op de inhoud. Dit proces kan geautomatiseerd worden door het ophalen van de informatie uit een database, vanaf een website of vanuit het CMS.

Opmaakcodes in Word

Er zijn verschillende manieren om het effect van opmaakcodes vanuit Word te minimaliseren:
  • Gebruik in Word het opmaakprofiel 'Opmaak wissen'.
  • Plak in de online editor van NieuwsSprinter teksten vanaf het klembord via de functie 'Plakken vanuit Word'.
  • Maak teksten achteraf schoon in de online editor via 'Schoonmaken'.

Meer info over opmaken van nieuwsbrieven